De laatste week zit erop voor twee van onze stagiairs. Mart en Shashank  hebben 21 weken stage gelopen bij IIME en nemen afscheid. We hebben kennis gemaakt met twee toppers, met ieder zijn eigen verhaal. Mart is professioneel schaatser en Shashank was onze eerste internationale student. Ondanks de uitdagingen die zij zijn tegengekomen hebben zij hun stageperiode tot een succes weten te maken. Beide heren aan het woord..

V.l.n.r.: Shashank, Mart en Floris

Mart

“21 weken geleden begon ik met mijn stage bij IIME. Op de eerste dag ontmoette ik mijn collega’s en andere stagiairs. In de eerste weken is het elkaar leren kennen en je weg vinden in het bedrijf. Dit ging mij gemakkelijk af, vooral door de leuke collega’s.”

“In de eerste weken ben ik met de eerste stappen begonnen voor een te ontwikkelen watersportproduct. Na de ontwerpfase, ben ik op zoek gegaan naar de producten en benodigdheden. Zo kon ik in de realisatiefase tot een prototype maken. Het product is bijna gereed en ik ben er wel trots op. Het vele werken in de werkplaats was het waard.”

“Mijn hoogtepunten waren toch wel de gezellige momenten met de andere stagiairs en collega’s, waaronder de spareribs wedstrijd tussen mijn collega’s in een restaurant in Arnhem. Daarnaast was het ook een leuk moment om surflegende Stephan van den Berg te ontmoeten en dat hij mij heeft geholpen met mijn project.”

Mart schaatst op hoog niveau en vertrekt deze week eerst naar de Weissensee om deel te nemen aan de alternatieve Elfstedentocht. Daarna zal hij verder gaan met zijn studie werktuigbouwkunde op de HAN in Arnhem.

Shashank

“Voor mij begon de stage ook 21 weken geleden. Het was erg handig dat de meeste collega’s hier gemakkelijk Engels praten. In de eerste weken begon ik met het ontwerp van een mechanische lift voor de HAN Solarboat. Hiervoor gebruikte ik Solidworks, in dit programma mocht ik verschillende designs maken. Het was super om al mijn ideeën ook echt uit te voeren. Na vele designs, fouten en ideeën was het concept af. Dit gaf echt een adrenalinekick, met niks beginnen en het uiteindelijk uitwerken tot een design.”

“Na de ontwerpfase ging ik gezamenlijk met een collega de middelen bestellen voor mijn project. Vervolgens kon ik het gaan maken. Dit was aan het begin een beetje spannend, omdat ik op school weinig in de werkplaats was. Ik had verwacht dat ik alleen een design moest leveren, maar nu heb ik het product ook zelf gemaakt. Het vele werken in de werkplaats aan mijn product was achteraf leuk om te doen. Zo zat ik niet de hele dag achter mijn computer, maar kon ik ook mijn handen gebruiken.”

“Terwijl ik de onderdelen op Solidworks ontwierp, was het mooi om te zien hoe het eindproduct op de computer ontstond. Maar wat nog mooier was, was de onderdelen echt in je hand te hebben. Je voelt je dan toch wel trots. Daarnaast de vrijheid die wij kregen in de werkplaats. Het eindproduct is echt door mij gemaakt!”