HAN Solarboat

Donderdag 27 juni is het design van de nieuwe HAN Solarboat officieel onthuld op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Het nieuwe design gaat boven het wateroppervlak vliegen en zal hierdoor sneller en efficiënter zijn dan de huidige solarboat, de Photon.

Tijdens de presentatie nam het HAN Solarboatteam afscheid van de Photon die in 2013 werd gebouwd. Ieder jaar werd hij verder verbeterd, hij won vele prijzen, maar de voortschrijdende techniek vroeg om een nieuw ontwerp. “Het oude design was niet geschikt voor vleugels”, aldus Floris, student Werktuigbouwkunde.

Hydrofoils & lichtgewicht zonnepanelen

De nieuwe boot zal worden voorzien van de nieuwste hightech systemen waaronder zelf instellende carbon vezel draagvleugels, die steeds vaker worden toegepast in de watersport. Draagvleugels tillen de boot uit het water vanaf een bepaalde snelheid en daarmee zorgen de vleugels voor minder weerstand. Een andere grote aanpassing ten opzichte van de Photon zit in de zonnepanelen. Er is gekozen voor zonnepanelen, die efficiënter en lichter zullen zijn dan de huidige panelen. Met een vermogen van een waterkoker dient de nieuwe boot een snelheid te bereiken van ongeveer 40 km/h.

Proeftuin

De schroeven aan de achterkant, zijn ook bijzonder. “Deze zijn contraroterend en zorgen hiermee voor een hogere efficiëntie. Eigenlijk zijn het twee schroeven die tegengesteld draaien”, legt Jurian Rademaker uit. Hij is vanuit het bedrijf QConcept Design & Engineering vanaf het begin betrokken bij de HAN Solarboat. Omdat deze schroeven nogal onderhoudsgevoelig zijn, worden ze in de reguliere scheepvaart amper toegepast. Maar voor het HAN Solarboatteam is het geen probleem. Rademaker: “Het is een proeftuin, zowel voor studenten als voor ons bedrijf.”

Het begint nu pas

Het team zal nu beginnen met de bouw van de boot, met als doel om in het najaar gereed te zijn voor de eerste vaart.  Volgend seizoen zal het team meedoen aan het NK Zonnebootrace in Akkrum en de Solar & Energy Boat Challenge in Monaco.

IIME zal het team begeleiden & het proces van de bouw coördineren. Interesse om hier aan deel te nemen? Neem dan contact ons op via info@hansolarboat.nl

Bron: Sambyhan