Je eigen binaire klok maken; een geslaagd project!

Je eigen binaire klok maken. Dat is wat Bart, Brent, Pim en Sean hebben gedaan. Na vier middagen waarbij zij hebben gesoldeerd, geprogrammeerd, met ‘prepreg’ composieten hebben gewerkt en geassembleerd konden zij hun eigen binaire klok mee naar huis nemen.

Solderen
Op de eerste middag hebben Bart, Brent, Pim en Sean informatie gekregen over wat er bij komt kijken om een binaire klok te maken. Na wat algemene informatie en een rondleiding zijn zij aan de slag gegaan met de eerste fase: solderen.

In deze eerste fase hebben zij de gehele klok gesoldeerd. Zo hebben zij onder andere de weerstanden, condensatoren, resistoren, een drukknop, het display en LED lampjes gesoldeerd. De lampjes, bestaande uit rode, oranje en groene varianten, geven op de achterkant van de klok de seconden, minuten en uren weer. Deze lampjes doen dat echter op een andere manier dan een normale klok of display dat doet; de LED lampjes tellen in binaire code. Dit betekent dat je zelf moet rekenen wil je de tijd weten. Geen zin in rekenen? Dan kan het normale display gebruikt worden.

Programmeren
In de tweede week hebben de leerlingen verschillende functies van de klok via software op de computer geprogrammeerd. Zo hebben zij onder andere ervoor gezorgd dat de klok de juiste tijd en datum weergeeft. Ook hebben zij allen hun eigen tekstbericht in de klok geprogrammeerd, die te lezen is door op een knop te drukken die zij in de week ervoor hebben gesoldeerd.

Composiet
Om de klok thuis een mooi plekje te geven zal deze eerst een behuizing moeten krijgen. Daarom gingen de leerlingen in de derde week aan de slag met ‘prepreg’ composieten, waarbij de hars in het carbon is verwerkt. De leerlingen hebben het composiet op maat gesneden en in een mal geplakt.

Deze mallen worden uiteindelijk 9 uur lang in een speciale oven gebakken. Maar voordat dat gebeurt, wordt er eerst een laag vacuümfolie over de mallen bevestigd. Door middel van het vacuümfolie kan het composiet tijdens het bakken vacuüm worden gezogen. Hierdoor komt het onder druk te staan, zodat de verschillende lagen composiet niet loslaten.

Assembleren
De laatste week van het programma bestond uit het assembleren.

Voordat de klok in het behuizing van composiet kan worden geplaatst, moeten er eerst gaten worden geboord. Alhoewel het boren door een boormal vergemakkelijkt wordt, bleek het boren in het sterke composiet voor sommigen nog wat lastig. Door middel van deze gaten kan de klok in het behuizing bevestigd worden. Ook zijn er enkele gleuven gezaagd voor het plaatsen van het display en de LED lampjes. Tot slot is de behuizing geschuurd om deze een mooie afwerking te geven.

Na de klok compleet te hebben geassembleerd, konden alle leerlingen naar huis met hun eigen binaire klok. En wat vonden zij van het project? “Het beviel goed en het was leerzaam. Zeker een aanrader!”