IIME coördineert Young Solarboat team van HAN en Liemers college

Sinds begin februari is IIME, in samenwerking met Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Qconcepts Design & Engineering BV, gestart met het begeleiden van een Young Solarboat team. Onder toeziend oog van IIME bouwen 10 leerlingen van het Agora-onderwijs van het Liemers College een houten boot op zonne-energie. Met deze boot zullen de leerlingen meedoen aan de Young Solar Challenge

Middelbare scholieren verbinden met de HAN

IIME draagt de technische sector een warm hart toe en ondersteunt sinds 2020 het project SEECE Energietalent. Binnen dit project worden middelbare scholieren naar de HAN, Academie Engineering & Automotive worden getrokken. Daarmee wil de HAN de kloof tussen het middelbaar onderwijs en het hoger onderwijs verkleinen. IIME heeft samen met SEECE Energietalent het initiatief genomen om een Young Solarboat te bouwen. Dit gebeurt deels op de HAN, waardoor de leerlingen én leerkrachten bekend raken met de HAN. Ze hebben inmiddels alle werkplaatsen al verkend, want uiteraard maken ze gebruik van veel apparatuur van de hogeschool.

Agora college

De filosofie van het Agora onderwijs is ‘leerlingen laten leren van hun eigen interesses’ in plaats van uit vakken. De leerlingen hebben dus ook geen rooster, waardoor zij hele donderdagen aan de slag kunnen met de bouw en ontwikkeling van hun boot. Deze 10 leerlingen zitten in verschillende leerjaren en zijn tussen de 12 en 16 jaar oud. Elke donderdag komen zij naar de werkplaats van IIME in Arnhem om te werken aan de boot op zonne-energie.

Onder begeleiding van IIME

De leerlingen kregen een pakket hout aangeleverd en moesten zelf de romp in elkaar zetten. IIME-collega’s Leonie en René sturen hierbij de leerlingen, maar het is aan de leerlingen zelf om de boot in elkaar te zetten. Martijn van der Last, docent wiskunde van het Liemers College én onderdeel van SEECE Energietalent, geeft ook de leerlingen de benodigde begeleiding.

Binnenkort in Doetinchem

Hoewel de faciliteiten in de werkplaats van IIME in Arnhem uitstekend zijn voor een groot gedeelte van de werkzaamheden, komt de boot toch zo af en toe naar Doetinchem. De boot zal worden gelamineerd met glasvezel, dat zal in een stofvrije omgeving moeten gebeuren. Daarnaast gebruiken de leerlingen de faciliteiten en know-how van Qconcepts. Dus gaan de leerlingen met René aan de slag in de spuitcabine van Qconcepts en IIME in Doetinchem, om zo veilig de boot te lamineren.

Blijven volgen?

Wil je de voortgang volgen? Zo nu en dan zal er het e.e.a. te volgen zijn vanuit de kanalen van IIME en HAN Solarboat. Stay tuned!