Opening IIME

Hoogwaardigheidsbekleders dansen bij IIME

De burgemeester van Doetinchem en een gedeputeerde van de provincie Gelderland openden vrijdag 15 januari Innovatie In Mobiliteit en Energie in Doetinchem. Deze innovatiehub brengt onderwijs en bedrijven dichter bij elkaar.

Bezoekers staan met een grijns op hun gezicht mee te klappen, wanneer Michiel Scheffer (gedeputeerde van de provincie Gelderland) en Niels Joosten (burgemeester van Doetinchem) hun dansbewegingen laten zien op de sustainable dance floor. Een moderne innovatiehub wordt natuurlijk niet geopend met het doorknippen van een lintje, maar met sterk staaltje technologie. In dit geval een dansvloer die beweging omzet in elektrische energie.

De hoogwaardigheidsbekleders staan in de werkplaats van design- en engineeringbedrijf QConcepts, een onderneming die nauw samenwerkt met het onderwijs in de regio. Bij het bedrijf zijn techniekstagairs, leerwerkstudenten en netafgestudeerden in dienst. Dat maakt QConcepts de aangewezen plek om IIME te vestigen. Deze innovatiehub wordt ten slotte in het leven geroepen om bedrijven en onderwijs dichter bij elkaar te brengen.

De hub is gericht op MKB-bedrijven die op het snijvlak van mobiliteit en energie werken en jong techniektalent nodig hebben om hun product te verwezenlijken. Via IIME kunnen projecten worden uitgevoerd door technische leerwerkstudenten, inclusief begeleiding en samenwerking met het centre of expertise voor duurzame elektrische energie: SEECE. Bedrijven uit de regio kunnen bij IIME innovatieve vraagstukken neerleggen die vervolgens worden omgezet naar haalbare, concrete projecten.

Ervaring leert dat samenwerking met jonge technici vruchten afwerpt. Een mooi voorbeeld is de Skeiron, een vliegende windturbine, die bij QConcepts ontwikkeld wordt. Het prototype had niet tot stand kunnen komen zonder de hulp van jong techniektalent. Bij het project is een aantal hbo’ers betrokken, dat onlangs een diploma Elektrotechniek of Embedded Systems Engineering haalde op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

Deze technici kwamen in aanraking met QConcepts dankzij hun stage bij het bedrijf. Zij werkten aan een raceboot die op zonne-energie vaart: The Photon. Dat project zorgt er al jaren voor dat de werkplaats van het bedrijf gevuld is met techniekstudenten, die daardoor hands-on kennismaken met duurzame energie en mobiliteit.

Deze manier van werken, waar IIME op voortbouwt, draagt bij aan een oplossing voor het groeiende tekort aan technici. Dankzij de innovatiehub kunnen bedrijven samen met jong talent werken aan de nieuwste technologie. ‘Jullie zijn hier aan het werk met een van de grote uitdagingen van Nederland, Gelderland en de Achterhoek’, aldus de burgemeester van Doetinchem.

Video Regio 8
Mediacentrum Regio 8 deed verslag van de opening. Bekijk hun video hieronder:

Perspodium en SmartAchterhoek deden ook verslag van deze dag.

IIME werd opgericht door het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE), QConcepts en het Achterhoeks Centrum voor Technologie.