Jurian Rademaker: Zonnebotenbouwer bij IIME
Later als ik groot ben. Dan word ik….
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft het studiekeuzemagazine Koosje uitgebracht. Koosje is speciaal ontworpen voor ouders. Als ouder speel je namelijk een belangrijke rol in het studiekeuzeproces van je kind. Het magazine staat vol met persoonlijke verhalen, achtergrondinformatie, tips van jongeren zelf en advies van experts op het gebied van loopbaanoriëntatie.
Jurian Rademaker, eigenaar van IIME, had de eer om geïnterviewd te worden voor de allereerste editie van Koosje. Lees hieronder het hele interview.
Wat is je beroep?
Tja. Als ik kijk naar mijn taak, dan hou ik continu de organisatie en haar processen op gang. Mijn beroep is misschien het best te omschrijven als productontwikkelaar. IIME is een diepgaande mix tussen bedrijf en opleiden. We bouwen er vanuit de technische thema’s: lichtgewicht materialen, lucht- en waterstromen en micro-elektronica. Doe je dat bij elkaar, dan kom je bijvoorbeeld bij de HAN Solarboat. Een typisch HAN-project: een kapstok om technieken verder te brengen, om samenwerkingen aan te gaan met leveranciers die materialen willen uitproberen en om uitdagingen te bieden aan studenten.
Wat is je achtergrond?
Ik heb een achtergrond in scheepsbouwkunde. Misschien had ik beter werktuigbouwkunde of technische bedrijfskunde kunnen kiezen, maar ik was toch wel op dezelfde plek uitgekomen. Mijn werkende leven begon in een oceaanraceboot, bij een wedstrijdteam in een grote competitie. Daar bouw je een boot met maar één doel: winnen. Daarmee ben ik besmet geraakt. We werkten er in multidisciplinaire teams, waardoor ik vrij generiek georiënteerd ben. Ik kan overal een beetje over meepraten, maar ik ben niet de beste softwareprogrammeur en ook niet de beste rekenaar. Wel heb ik heel scherp het concept en het doel voor ogen.
Doe je dit over 10 jaar nog?
Zeker. De mens zoekt meer dan ooit naar duurzame manieren van energie opwekken en omgaan met natuurlijke bronnen. Daar zijn wij elke dag mee bezig. We maken slim gebruik van onze technische knowhow om duurzaam om te gaan met de wereld. We maken ons bedrijf ook toekomstbestendig door aan te haken op automatisering en robotisering. Daarmee lopen we bijvoorbeeld vooruit op de te verwachten schaarste op de arbeidsmarkt. En het verhoogt het werkcomfort in de werkplaats.
Bron: Koosje Magazine