Leonie Dijkhof: vreemde eend in een technische omgeving

Vanaf heden schrijft InnovatieHUB-manager Leonie Dijkhof maandelijks een blog voor Achterhoek Smart Industry. Lees hieronder het eerste blog.

Wie ben ik?AAEAAQAAAAAAAAUaAAAAJGUxMTQ5YTUyLWI4NWMtNDk0NC04ZTBmLWVlOTMzMWQ2Njc5Nw

Mijn naam is Leonie Dijkhof, ik ben 22 jaar oud en werkzaam bij bij QConcepts Design Engineering B.V. (QConcepts) in Doetinchem. Een bedrijf dat is gespecialiseerd in stromingsanalyses, composieten en control systems.

In juni 2014 heb ik de opleiding International Business and Languages succesvol afgerond en in september 2014 ben ik gestart met de Master of International Business aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Dit is een deeltijdopleiding, daarom ben ik naast mijn studie gaan werken en kwam ik terecht bij QConcepts.

Hier kwam ik als ‘alfa’-student in een technische omgeving, vol met ‘communicatief contactgestoorde techneuten’ (zo noem ik hen). In het begin voelde ik me dan ook een vreemde eend in de bijt en stond regelmatig versteld van de verschillen tussen mij en mijn technische collega’s. Maar naast deze verschillen vulden we elkaar ook aan. Waar de één vastloopt in zijn denkproces, biedt de ander weer een heel andere kijk op de zaak en daarmee vaak ook een oplossing. Zo kan ik als niet-techneut de vertaling maken van een technisch verhaal naar een verhaal dat iedereen – inclusief de klant – kan begrijpen.

Wat doe ik?

Binnen QConcepts houd ik me bezig met alles wat niet technisch is. Dat betekent een afwisselende agenda, met een strakke projectadministratie, maar ook boekhouding, communicatie en andere commerciële activiteiten.

Daarnaast heb ik me beziggehouden met het opzetten van de Innovatiehub IIME (Innovatie in Mobiliteit in Energie) en sinds de opening in januari 2016 ben ik Innovatiehub-manager. Binnen dit centrum werken studenten en deeltijd medewerkers van technische opleidingen van de HAN aan verschillende projecten. Voor de HAN Solarboat ben ik dagelijks het aanspreekpunt en probeer ik dit project op de juiste manier te ‘managen’ en structuur te bieden aan stagiairs.

Verder ben ik als communicatiemedewerker betrokken bij het project MKB Energy CheckUp, een energiescan die bedrijven voorziet in informatie over hun energieverbruik en de winst die daarin te behalen valt.

Wat is mijn link met Smart Achterhoek?

Als het om Smart Industry gaat zie ik dagelijks de werkzaamheden die QConcepts uitvoert. Het is mooi en nog vaak verrassend om vanuit een niet-technisch perspectief te zien wat techniek mogelijk maakt en welke kansen dit biedt. Hierover zal ik op Smart Achterhoek dan ook regelmatig een blog schrijven.

In mijn rol als Innovatiehub-manager zie ik nieuwe trends op het gebied van innovatie, waarbij de Solarboat vaak als spin-off project wordt gebruikt. Het belangrijkst is het verder ontwikkelen van de Innovatiehub, die de Achterhoek moet profileren als een duurzame energie- en innovatieregio met veel mogelijkheden voor hbo-carrières en om de problemen op de human capital-agenda op te lossen.

Al met al werk ik een technische omgeving, die mij inspireert en boeit omdat ik het fascinerend vind om te zien hoe snel de ontwikkelingen gaan. Ik zie binnen QConcepts dagelijks nieuwe, spectaculaire producten en ontwikkelingen en ik ben heel nieuwsgierig wat de techniek in de toekomst gaat brengen. Mijn verhalen lees je vanaf nu maandelijks op dit blog!