Spektakel op de Oude IJssel – studenten racen met zelf ontworpen bootjes

Op dinsdagavond 19 juni kwam op een spectaculaire manier een einde aan een reeks lessen over composieten door QConcepts- en IIME-oprichter Jurian Rademaker. Studenten Industrial Design van het Graafschap College brachten de opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk door een race met elektrische bootjes. Tientallen geïnteresseerden bekeken de race vanaf de oever van de Oude IJssel bij de DRU Cultuurfabriek in Ulft.

In de weken die voorafgingen aan de race leerden de studenten in theorie en in de praktijk over composieten en de toepassing hiervan. Stapsgewijs werd zo naar een varende boot gewerkt. De studenten begonnen met het maken van 3D-modellen, waarna zij met 3D-printers schaalmodellen produceerden. Na deze tests hebben de studenten hun definitieve ontwerp gemaakt en deze in schuim uitgefreesd, waarbij geleerd is om om te gaan met CAM-machines (Computer Aided Manufacturing) inclusief het ‘cammen’, de bestanden geschikt maken voor het 3D-frezen. Tot slot bouwden zij de boten met composietmateriaal en voorzagen die van de elektrische voortstuwing. “De lessen waren mooie manier om studenten kennis te laten maken met composieten. Zij konden zelf nadenken over vormen, functies en specificaties om deze vervolgens combineren tot een eigen product.”, aldus Jurian Rademaker.

Zoals alle wedstrijden en projecten zorgden deadlines en technische tegenslagen tot de laatste dag voor uitdagingen. Op de laatste middag leidden oververhitte elektrische systemen nog rook en vuur  in de kleine racebootjes. Toch hebben uiteindelijk alle boten geraced en onder toeziend oog van familie en kennissen vond er een waar spektakel plaats. De race bestond uit een serie slalom- en sprintraces. Natuurlijk kwamen daar een flinke competitiedrang en de nodige crashes bij kijken.

Het project was een mooie samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs, waarbij in 20 weken naar een concreet einddoel gewerkt werd. Voor de leerlingen was het onder andere van toegevoegde waarde om een ondernemer voor de klas te hebben.

Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de ontwikkeling, de boten en de race.