Geslaagde workshop mini-zonneboot maken

Afgelopen vrijdag heeft IIME een workshop gegeven op het Montessori college in Arnhem. Een grote groep leerlingen van het Montessori college in Arnhem maken een mini-zonneboot tijdens Science Innovation Day onder begeleiding van IIME. IIME kijkt terug op een geslaagde dag waarop veel leerlingen met enthousiasme een zonneboot in elkaar hebben gezet. “Het was een superleuke opdracht. Het leukste was het zelf ontwerpen van de boot”, merkte een van de leerlingen op.

Solderen bedrading

Start van de dag

Om 10.00 begon de workshop op het Montessori college. De klas was al volgestroomd en alle benodigde spullen voor een geslaagde workshop waren al klaargelegd. Koen, de kersverse stagiair communicatie, was ook aanwezig om tijdens de workshop foto’s te maken van de mini-zonneboten die de leerlingen gingen maken. De workshop begon met een korte introductie en instructie, waarna de leerlingen gelijk aan de slag konden.

Een eigen boot maken

De leerlingen konden zelf een boot ontwerpen en begonnen met het snijden van een vorm uit het piepschuim met een piepschuimsnijder. Nadat de boot vorm had gekregen begonnen de leerlingen met het maken van een werkende aandrijving op zonne-energie. Om dit voor elkaar te krijgen kregen de leerlingen een zonnepaneel, een motor, een aandrijfas, aandrijving, ijzeren draden, een soldeerbout en tin. De leerlingen smolten het tin netjes om de bedrading heen waardoor veel boten gelijk de eerste test in het testbad goed aflegden.

Het testmoment

Het testmoment was het spannendste moment van de dag want bleef de zelfgemaakte zonneboot drijven en werkte de boot? “Het was soms moeilijk maar wel heel leuk. Vooral om aan het eind te kijken of jouw boot ook echt werkt”, zei een leerling. Veel leerlingen kregen het bij de eerste keer al voor elkaar om de boot werkend in het testbad te plaatsen. Maar natuurlijk waren er een aantal bootjes die niet meteen werkten. Dan keek de begeleider samen met de leerlingen wat er ontbrak of waar het was misgegaan. De leerlingen herstelden dan hun bootje en kwamen hem dan nog een keer testen, met succes! Op het eind van de workshop mochten de leerlingen hun eigen mini zonneboot mee naar huis nemen.

Bekijk hieronder de sfeerimpressie van de workshop ‘mini-zonneboot maken’

IIME en het Montessori college kijken samen terug op een geslaagde workshop.

Benieuwd naar onze workshop mogelijkheden?

Kijk hier voor onze andere workshopmogelijkheden of neem contact met ons op!