Hobby als stage, Menno doet het

Menno Scholten studeert Mechatronica aan het Graafschap College in Doetinchem. Al tien jaar is zijn grootste hobby het vliegen met drones. Vanaf September loopt hij stage bij IIME en werkt hij aan de ontwikkeling van een nieuw soort drone. Hij mag dus dagelijks met zijn hobby bezig zijn. “Het is een geweldige stage. Ik kan het niet anders zeggen.”

menno_drone
Vroeger vloog de vader van Menno al met modelvliegtuigen. Toen Menno op zijn negende op zolder een oude doos met een vliegtuig tegenkwam besloot hij het te proberen en hij was gelijk verkocht. “Toen ben ik gaan sparen, eerst voor een modelauto. Eerst ben ik auto’s gaan rijden, maar toen wilde ik toch gauw verder, want mijn vader was bezig met vliegtuigen. Ik kwam in contact met een club in Lobith en daar heb ik leren vliegen. Toen heb ik zelf een vliegtuig aangeschaft en ben ik samen met mijn vader heel vaak op het veld gaan staan.”

Tien jaar later moest Menno op zoek naar een stage en kwam via begeleiders op zijn opleiding bij IIME terecht. “Tijdens de blokstage in het derde jaar van Mechatronica moet je in een bedrijf meelopen en gaat het erom te ervaren hoe het er in een bedrijf aan toe gaat. Daar werk ik gezien mijn achtergrond aan de Skeiron en de nieuwe VTOL (Vertical Takeoff and Landing) drone.

Menno licht toe: “Het toestel stijgt verticaal op als een multicopter en gaat dan over naar een vliegtuigmodus. Dan kun je er gewoon mee rondvliegen zoals een vliegtuig ook doet. Het krijgt een aantal functies, zoals ‘follow me’, dan volgt de drone je waar je heen gaat. Met een module kan de drone aan je telefoon geschakeld worden en dan volgt het je telefoonsignaal.”

Het is weliswaar een vrijetijdstoestel, maar de snelheden die gehaald kunnen worden zijn niet mis. “De topsnelheid wordt geschat op 50 a 60 km/h. Er komt ook een raceversie, die wordt geschat op 120 km/h. Er zit een FPV (First Person View) camera op, dus je kunt meekijken met waar je vliegt. Dat moet ook wel, gezien de snelheid en grootte.”

Het project komt binnenkort tot leven. Menno en zijn collega’s zijn momenteel bezig met de assemblage van het eerste prototype. Daarna kan het team bekijken of het toestel zich zo gedraagt als verwacht. “We hopen in november een eerste vlucht te maken.”, zegt Menno.

Menno hoopt het werken met drones in zijn verdere carrière voort te zetten en zo ooit van zijn hobby zijn beroep te maken. Immers: “Techniek vind ik geweldig, maar ‘iets met vliegen’ of robots hebben de voorkeur.”

 

Wist je dat?

Een op afstand bestuurbaar toestel mag pas een drone genoemd worden als het eigenschappen van autonomie bezit. Het moet op de één of andere manier zelfregulerend zijn. Als het voor zijn besturing volledig afhankelijk is van de input van een mens, heet het simpelweg een multicopter of vliegtuig.