Samenwerking tussen bedrijf en hogeschool

Sinds kort schrijft InnovatieHUB-manager Leonie Dijkhof maandelijks een blog voor Achterhoek Smart Industry. Lees hieronder het tweede blog.

 

Bij Innovatiehub IIME (Innovatie in Mobiliteit en Energie) brengen we het bedrijfsleven en studenten/stagiairs bij elkaar. Wij zijn nauw verbonden met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waarvan we regelmatig studenten en leer-werkkandidaten plaatsen. Met hen kom ik als Innovatiehub-manager dus dagelijks in aanraking. Vooral de studenten van de HAN Solarboat, die vijf dagen per week in de werkplaats van QConcepts aan de boot werken, vormen een groot deel van mijn dagelijkse dosis afleiding.

Resultaat vs. leerproces

Bij de samenwerking tussen hogeschool en bedrijf is het mijn taak om aan de belangen van beide partijen te denken. Het is wel eens lastig hier synergie in te vinden. Binnen het bedrijfsleven is het namelijk vaak zaak om snel, goed resultaat te leveren en te werken op een zo efficiënt mogelijke manier. Bij onderwijsinstellingen ligt de nadruk juist op het leerproces en is het resultaat van ondergeschikt belang. Zo krijgen we elke twintig weken een nieuwe groep studenten voor de Solarboat, waarbij het leerproces van de student voorop staat. Waar je als begeleidend bedrijf door wil stomen en het project een stap verder wil brengen, staat er ook elke twintig weken een groep nieuwe studenten voor de deur. Die moeten alles nog leren. Daarbij zul je als begeleider dus af en toe een stapje terug moeten zetten, om mee te gaan met het leerproces.

Gelukkig helpen de omstandigheden vaak een handje mee. Harde deadlines, dankzij de races die plaatsvinden in het zomerseizoen, houden iedereen scherp. En er is nou eenmaal niet aan te ontkomen dat een student af en toe wat meer tijd nodig heeft, omdat hij/zij er in de eerste plaats is om iets te leren. Hoewel dit een lastig proces is en zal blijven, is de HAN Solarboat toch elk semester weer een stuk innovatiever. En elke keer leer ik beter hoe ik hier mee om moet gaan en hoe ik de balans kan bewaren tussen leerproces en resultaat.

Start raceseizoen

Aankomende dagen gaan we met het HAN Solarboat-team naar de Eneco Zonnebootrace in Akkrum. Hierbij mag ik voor het eerst als begeleider mee en zullen we elkaar onder andere omstandigheden leren kennen. Ik weet dan ook zeker dat wij na dit weekend een tas vol ervaringen mee nemen richting ons hoofdkwartier in Doetinchem. Deze ervaringen zullen we niet alleen meenemen naar het vervolg van het seizoen, maar ook naar volgende fases van onze carrières.

Ik kijk uit naar een gezellig weekend en hoop op een mooi resultaat én een leerzame ervaring.

Volg ons dit weekend live via Facebook.