solarboat

Schaduwzijdes van productontwikkeling

Zoals beschreven in mijn voorstelblog bevind ik me dagelijks in een technische omgeving waarin veel ontwikkeld wordt. Productontwikkeling is iets fascinerends, maar soms ook ingrijpend.

Ik ben bij verschillende fases van het ontwikkelingsproces betrokken. Bij InnovatieHUB IIME gaat het om de innovatie, dus vaak om een ontwikkeling die zich in een vroegere levensfase bevindt. De ontwikkeling begint daar bij het onderzoeken van een idee. Op het pc-scherm is een idee vaak gaaf om te zien, maar het wordt pas echt spannend wanneer een idee in de werkplaats tot uitvoer komt. Dat gebeurt bij QConcepts. Daar werken we meestal met een ontwikkeling die al in een verder gevorderd stadium is, waarbij idee realiteit wordt.

Logischerwijs gaat het realiseren van een concept niet altijd even makkelijk. Zo kent het proces van realisatie van een product een grote mate van onvoorspelbaarheid – zaken zijn vaak onvoorzien. Het proces is lastig om te plannen en het blijkt altijd een kwestie van het tijdschema dagelijks bijschaven. Het daadwerkelijke product kan vaak toch anders reageren dan vooraf berekend of gesimuleerd. Daarnaast moet je waken voor een negatieve sfeer als het niet lukt – mensen trekken zich dat vaak persoonlijk aan.

Wanneer productontwikkeling niet gaat zoals het zou moeten gaat er veel tijd en geld verloren. Dit vormt dus een groot risico.

Desondanks maken deze mogelijke tegenslagen de meeste mensen fanatieker om het alsnog te laten slagen, op welke manier dan ook. Het dwingt om creatief te zijn. De kick die je krijgt wanneer het echt werkt is een grote boost voor de werksfeer en het teamgevoel op de werkvloer.

Bij QConcepts zie ik dit onder andere terug in de ontwikkeling van de zeilboot op draagvleugels. Naar aanleiding van het concept zijn prototypes gebouwd, waarbij we regelmatig onverwachte zaken tegenkwamen. Dit levert af en toe irritatie op maar heeft wel tot een prachtig derde prototype geleid. Elke testvaart biedt onverwachte resultaten maar leidt tot nieuwe inzichten en daarmee optimalisatie van het eindproduct. Uiteindelijk hebben we er dan ontzettend veel van geleerd en is het het risico waard gebleken.

Dan blijken zoals altijd de schaduwzijdes in het niet te vallen bij de leuke aspecten van het proces en is innovatie toch het mooiste dat er is.