Stagiaire ontmoet Stephan van den Berg

Mart ging afgelopen week samen met Jurian Rademaker, eigenaar QConcepts, naar Hoorn om de surfwinkel van windsurflegende Stephan van den Berg te bezoeken. Zijn grootste succes is de gouden medaille op de Olympische Zomerspelen in 1984. Stephan heeft veel kennis van het foilen en dat komt goed uit voor Mart en zijn project.

Topsporters

Net als Stephan van den Berg is Mart ook een topsporter. Mart is een marathonschaatser op hoog niveau bij de ploeg Stouwdam. Hij traint dagelijks en schaatst daarnaast nog wedstrijden. Naast deze sport is hij ook een derdejaarsstudent werktuigbouwkunde op de HAN en loopt hij stage bij IIME tot eind januari. Hij komt vaak met de racefiets naar stage, gaat hier snel douchen en dan hard aan het werk met zijn project. Doordat Mart en Stephan allebei een sportieve achtergrond hebben is het leuk om zo met elkaar te kunnen schakelen voor dit innovatie project.

Mart: “Het was gaaf om een olympisch en meervoudig wereldkampioen te ontmoeten, die zelfs sportman van het jaar is geworden.”

Mart zijn project

Het project van Mart houdt zich bezig met hydrofoils, wat ook wel draagvleugels wordt genoemd. Een draagvleugel zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een boot als het ware wordt opgetild en het laat vliegen boven het water. Dit is een nieuwe ontwikkeling in de watersport. Enkele maanden geleden heeft de HAN Solarboat ook al voor het eerst gevlogen over het water.

Alles gaat foilen

Stephan zijn surfwinkel verkoopt producten voor; windsurfen, kitesurfen, surfing en snowboarding. Ook op het gebied van ‘foiling’ verkoopt Stephan van den Berg verschillende producten. Stephan geeft aan dat foilen een van de grootste innovaties in de wereld van de watersport is. Het veranderde het professionele zeilen en wordt nu ook populair in andere vormen van de watersport. Foils worden al jaren gebruikt bij boten. Het is een constructie met een vleugel, mast en een vin die het voertuig omhoog kunnen tillen als de snelheid toeneemt.

Stephan: “Alles gaat foilen.”

Met de informatie en tips van Stephan gaat Mart verder met zijn project wat tevens gesteund wordt door zijn collega’s van QConcepts en IIME. Er is veel ruimte om te ontwerpen, bouwen en testen. Het is een nieuwe stap naar een innovatief product.

Zou jij graag de volgende stagiair willen worden die bezig gaat met innovatieve projecten? Check onze vacatures en houdt IIME in de gaten om leuke updates te zien van de studenten en de projecten.